żywność ekologiczna
fot. pixabay.com

To, co jemy  wpływa na to to jak się czujemy, na nasz dobrostan psychofizyczny. Coraz wyraźniej zauważamy tę zależność. Stąd zapewne wzięły swój początek rosnące w popularność tendencje, by wnikliwiej przypatrywać się żywności, którą spożywamy i bardziej restrykcyjnie podchodzić do jej wyboru. To dobry i ważny kierunek, który jeśli będzie się nadal rozwijał, przełoży się na stan zdrowia całego społeczeństwa. 

Zobacz też: http://www.beyouty.pl/zywnosc-ekologiczna/

Co się kryje w etykietach

Coraz częściej spoglądamy na etykiety produktów, analizujemy ich skład. Wzrasta świadomość tego, jakie składniki nie sprzyjają naszemu zdrowiu. Widać, że jesteśmy pod tym względem gotowi do wyrzeczeń. Rezygnujemy lub bardzo ograniczamy to, co często gościło na naszym stole właśnie na podstawie wiedzy o tym, jak i z czego zostało wyprodukowane. Szukamy zdrowych zamienników niekorzystnych substancji, takich jak choćby cukier, który zastępujemy miodem, ksylitolem, stewią. Do naszego menu wkraczają nowe produkty, bogate w witaminy i składniki odżywcze. Skłaniamy się prostym posiłkom na bazie dostępnych lokalnie produktów. Na tyle na ile możemy rezygnujemy  z gotowych dań, które zawierają najwieksza ilośc konserwantów.

Dlaczego warto wybierać produkty ekologiczne

Najbardziej krytycznie podchodzimy podchodzimy do tego, co jedzą nasze dzieci. Kampanie edukacyjne i przeprowadzone badania uświadomiły nam, jak wiele jest chemii w produktach, które kupowaliśmy na co dzień, ufając, ze są dla nas i naszych dzieci korzystne. Nawet te, które powinny być samym zdrowiem, a więc warzywa i owoce, zawierają duże dawki pestycydów i substancji konserwujących. Najlepsza alternatywą dla nich są produkty ekologiczne, a więc wyprodukowane bez dodatku substancji chemicznych do ochrony roślin. Są one zauważalnie droższe od ich zwykłych odpowiedników, jednak ta wyższa cena jest w pełni uzasadniona. Przy takiej metodzie uprawy, pewna część plonów nie nadaje się często do sprzedaży, a nakład pracy w takim gospodarstwie jest znacznie większy. To co ułatwiały środki chemiczne, trzeba teraz zrobić ręcznie. Zakup żywności ekologicznej jest jednak inwestycją, która się zwraca w postaci lepszego stanu zdrowia. 

Przeczytaj też: http://www.chreduta.pl/wigilijne-stoly-naszych-sasiadow-jak-swietuja-niemcy/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here