Sezam to powszechnie znana roślina, którą zainteresowanie cały czas rośnie, głównie przez popularyzację diety wegańskiej i wegetariańskiej. Sezam jest produktem niedrogim i bardzo łatwo dostępnym, a dodatkowo wykazuje liczne właściwości zdrowotne. Wszystko to sprawia, że sezam należy uznać za prawdziwe dobro natury ukryte w małym ziarenku.
Sezam, czyli skarbiec składników odżywczych
Sezam to bogate źródło niezbędnych dla funkcjonowania organizmu mikroelementów, tj. wapń, magnez, miedź, fosfor, cynk, żelazo, mangan i selen. Sezam zawiera również witaminę A, B i E oraz błonnik pokarmowy. Sezam składa się również z nienasyconych kwasów tłuszczowych: omega 3, omega 6 i omega 9. Tak duża zawartość korzystnych dla zdrowia związków sprawia, że sezam ma dobroczynny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu.
Samo zdrowie
Sezam pozytywnie wpływa na układ kostny, wykazuje działanie antyreumatyczne i jest sprzymierzeńcem w walce z chorobą zwyrodnieniową stawów. Sezam oddziałuje też na układ sercowo-naczyniowy: wzmacnia i uelastycznia naczynia krwionośne, a obniżając ciśnienie tętnicze krwi, zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału, miażdżycy i innych chorób serca. Sezam wspomaga układ oddechowy i jest pomocy w profilaktyce astmy, a ze względu na właściwości wykrztuśne, skutecznie przeciwdziała mokremu kaszlowi.
Dobry na wszystko
Sezam przyczynia się do znacznego obniżenia poziomu złego cholesterolu i pomaga w redukcji tkanki tłuszczowej, przyspieszając jej spalanie. Sezam pomaga w problemach z trawieniem, zaparciami i hemoroidami, wspiera także pracę wątroby w oczyszczaniu organizmu z toksyn. Dodatkowo sezam zapobiega migrenie i pomaga w łagodzeniu objawów menopauzy oraz napięcia przedmiesiączkowego. Poprawia też pamięć i koncentrację. Sezam wykazuje właściwości antydepresyjne i może wpływać pozytywnie na nastrój, gdyż zawiera tryptofan – aminokwas, który jest niezbędny w produkcji serotoniny, czyli tzw. hormonu szczęścia. Tryptofan bierze ponadto udział w syntezie melatoniny – hormonu wspomagającego zasypianie i poprawiającego jakość snu.
Taki mały, taki wielki
Sezam poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci. Doskonale działa również na stan zdrowia dziąseł i zębów, ponadto zapobiega gromadzeniu się płytki nazębnej. Sezam wykazuje również właściwości antynowotworowe: hamuje rozwój komórek rakowych i zmniejsza ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory, m. in. białaczkę, a także raka płuc, piersi, trzustki czy jelita grubego.
Człowieku, otwórz się… na sezam!
Aby sezam został łatwo wchłonięty przez komórki, a organizm mógł wyciągnąć z niego wszystko, co najlepsze, dobrze jest zmielić go bezpośrednio przed spożyciem. Dzięki temu będzie łatwiej przyswajalny. Z uwagi na tak liczne właściwości zdrowotne i wartości odżywcze, warto włączyć sezam do codziennej diety.