Rola i źródła białka w diecie

0
1433

Mimo że większość osób zna podstawy zdrowego odżywiania, sformułowanie prawidłowego jadłospisu wcale nie jest takie łatwe. Bardzo ważne jest nie tylko spożywanie pełnowartościowych produktów, ale również nie przekraczanie określonej liczby kalorii i dostarczanie wszystkich składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Głównymi makroskładnikami są białka, tłuszcze i węglowodany. Każdy z nich jest bardzo istotny i powinien być dostarczany z odpowiednich źródeł. Zobaczmy zatem, jakie źródła białka są najlepsze dla naszego organizmu.

Białko – podstawowy składnik zdrowej diety

Według ogólnych rekomendacji Światowej Organizacji Zdrowia białko powinno stanowić ok. 15-25% sumy spożywanych kalorii. Ilość białka, które powinniśmy spożywać każdego dnia, zależy również od natężenia i typu wykonywanych ćwiczeń, wieku oraz płci. Zwykle przyjmuje się przedział od 1 g do 2,5 g białka na 1 kg masy ciała. W związku z tym, jeżeli ważymy 70 kilogramów, powinniśmy spożywać od 70 do 160 gramów białka. Mówiąc o źródłach białka, najczęściej rozgraniczamy je na te pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Rola białek roślinnych jest często niedoceniania, ponieważ białka roślinne charakteryzują się uboższym profilem aminokwasów egzogennych. Nie oznacza to jednak, że nie powinniśmy ich włączać do swojej diety.

Rola białek w naszym organizmie

Białka są jednym z głównych elementów budulcowych występujących w każdej tkance organizmu. Uczestniczą również w powstawaniu hormonów i enzymów. Białka odpowiadają za naprawę i odbudowę tkanek, gojeniu ran i uzupełnianiu ubytków w organizmie. Biorą udział w procesach obronnych organizmu przy produkcji przeciwciał i kierują procesami przemiany materii przez układy enzymatyczne. Pełnią funkcje transportowe. Regulują też równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Dla osób aktywnych fizycznie nie mniej istotne jest ich znaczenie białka w procesie regeneracji i budowaniu tkanki mięśniowej.

Najlepsze źródła białka w diecie

Białko znajdziemy w niemal każdym produkcie. Kluczowa jest jednak jego ilość, ponieważ tylko określona grupa produktów może dostarczyć nam pełnowartościowe proteiny w odpowiedniej ilości. Pierwszym źródłem białka, które przychodzi do głowy, jest mięso. Poza nim powszechnym źródłem są produkty mleczne jak np. twarogi i różnego rodzaju sery, jaja, ryby (zarówno chude: mintaj, dorsz, flądra, jak i tłuste: pstrąg, łosoś i śledź), niektóre zboża (które są również doskonałym źródłem węglowodanów) oraz warzywa strączkowe (są najlepszym źródłem białka roślinnego dzięki swojemu aminogramowi, co sprawia, że są doskonałym urozmaiceniem diety).

Dieta pudełkowa – zdrowe i smaczne odżywianie

Istnieje wiele smacznych i łatwych w przyrządzeniu źródeł białka, jednak czasem lepiej skorzystać z pomocy specjalistów, którzy ułatwią zmianę nawyków żywieniowych. Dieta pudełkowa jest dostępna w wielu rodzajach jak np. dieta sportowa, dieta wegetariańska, dieta Paleo oraz diety dla osób z nietolerancjami (dieta bez laktozy i dieta bez glutenu). Catering dietetyczny Poznań to również bardzo wygodne rozwiązanie z punktu widzenia oszczędności czasu oraz energii. Nie musimy przygotowywać posiłków na własną rękę, ponieważ codziennie rano otrzymujemy dostawę z potrawami przygotowanymi przez firmę cateringową.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here