grzyby
fot. pexels.com

Jesteś fanem grzybów w occie? Koniecznie poznaj propozycje na przepisy takich przetworów. Znajdziesz tu różne przepisy, zarówno na słono, słodko, jak i na ostro.

Zobacz też: http://www.psfs.pl/jak-zrobic-grzyby-w-occie/

Grzyby na słodko w zalewie octowej

Do tego przepisu najlepiej sprawdzają się kurki – przygotuj ich 1kg. Dodatkowo będą potrzebne ci liść laurowy, kwasek cytrynowy, biała gorczyca, ziarna pieprzu i ziele angielskie, ocet 10% (0,2l), 250 ml wody, sól (2 płaskie łyżeczki) oraz niepełne pół szklanki cukru.

Pamiętaj, aby bardzo dobrze umyć i oczyścić grzyby. Po takim przygotowaniu – pokrój je na kawałki. Tutaj każdy ma inne preferencje. Małe kurki możesz pozostawić bez krojenia, a większe pokroić na mniejsze kawałki, aby mieć na taki kęs. 

Kurki ugotuj w wodzie z solą i szczyptą kwasku cytrynowego. Następnie odcedź grzyby i przelej chłodną wodą, a potem powkładaj do przygotowanych wcześniej słoików. Do każdego słoika wrzuć liść laurowy (1 lub 2 w zależności od wielkości liścia i słoika), kilka ziarenek ziela angielskiego, białej gorczycy i pieprz czarny – ten rozgnieć. Takie mieszanki zalej zalewą (ocet, woda, cukier). Pasteryzuj około 15 minut, a następnie postaw wieczkiem do góry.

Kurki na ostro

Przepis na ostro jest bardzo podobny do tego na słodko i zaraz dowiesz się, w jak prosty sposób możesz za jednym razem przygotować kurki zarówno na słodko, jak i na ostro. Zamiast kurek możesz użyć innych grzybów, jednak w tym przepisie na pewno nie sprawdzą się maślaki. Lepszym rozwiązaniem będą borowiki, koźlarze lub podgrzybki. Teraz wróć do przepisu powyżej i zatrzymaj się na momencie, gdy do słoika dodajesz grzyby i przyprawy. Ilość cukru zmniejsz według uznania i dodaj dodatkowo – ostrą mieloną paprykę. Możesz również dodać czosnek. Wówczas całość przepisu będzie słodko-ostra, ale zdecydowanie nuta ostrości będzie przebijać się przez całość i dotrze do kubków smakowych.

Grzyby w occie w wydaniu klasycznym

Jak możesz się domyśleć, klasyczne wydanie marynowanych grzybów w occie możesz również zrobić w oparciu o przepis na słodko. Wystarczy, że nie dodasz cukru w ogóle lub jedynie odrobinę, tak do smaku, aby zbić gorycz octu. Oczywiście nie musisz tego robić. W tym przepisie również możesz wykorzystać inne grzyby i w przeciwieństwie do powyższych przepisów – w tym świetnie sprawdzają się maślaki.

Przeczytaj też: http://www.otoli.pl/co-napisac-w-cv-jesli-nie-masz-doswiadczenia-sprawdz/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here