kasze

Kasza to bardzo popularny składnik, który coraz częściej stanowi podstawę naszej diety. Jej właściwości pozytywnie wpływają na wiele czynników związanych z naszym zdrowiem. Producenci jak przykładowo Melvit oferują swoim klientom wiele rodzajów kasz, wszystkie wykonane są z nieprzetworzonych składników.

Rodzaje kasz

Gryczane

Podstawowym rodzajem jest w tym przypadku kasza prażona i nieprażona. Polecana szczególnie w połączeniu z daniami mięsnymi. Osoby, które w swoich posiłkach kierują się unikaniem glutenu powinni rozważyć wybranie tego typu kaszy. Jeśli zaś mamy problemy odnoszące się do wrzodów żołądka bądź dwunastnicy nie powinniśmy decydować się na tego typu kaszę. Warto pamiętać o tym, że podczas gotowania jej waga może się zwiększyć nawet czterokrotnie.

Jęczmienne

Możemy wyróżnić kaszę pęczak, perłową bądź łamaną. Może stanowić bardzo uniwersalne połączenie z popularnymi daniami jak: gołąbki, zapiekanki bądź sosy grzybowe. Rodzaj ten może pozytywnie wpływać na obniżenie cholesterolu.

Jaglane

Charakteryzują się dużą ilością żelaza, białka oraz witaminy B.  Wśród jej atutów wyróżnić możemy jej dużą lekkostrawność. Posiada jednak niewielką zawartość skrobi. Charakteryzuje się nietypowym smakiem. W jej składzie nie znajduje się gluten, dzięki czemu jest polecana osobom borykającym się z problemem niedokrwistości. Co ciekawe potrafi być również ciekawym sposobem na zwalczanie kataru, dzięki wysuszaniu nadmiaru wydzieliny. Dla osób poszukujących rozwiązania wpływającego na właściwą pielęgnację skóry warto wspomnieć właśnie o kaszy jaglanej. Dzięki zawartości krzemionki ten rodzaj kaszy może przyczynić się do poprawy jakości naszych włosów bądź skóry.

kasza

Kukurydziane

Bardzo popularny produkt na całym świecie. W zależności od regionu przyrządzany w różnych odmianach. Może być w przeciwieństwie do pozostałych rodzajów podawana dzieciom, a nawet niemowlętom. Wybierana jest bardzo często przez alergików. Z wszystkich rodzajów oferowanych kasz charakteryzuje się największą ilością węglowodanów. Według niektórych badań stanowi pozytywny czynnik wpływający na jakość naszej skóry.

Owsiane

Bardzo często kojarzona z płatkami. Wśród jej pozytywów warto wymienić funkcję rozgrzewającą nasz organizm, co przyczynia się do lepszego krążenia krwi. Charakteryzuje się również wysokim wskaźnikiem potasu bądź cynku, co pozytywnie wpływa na przykładowo samopoczucie. Nie zapominajmy też o jej właściwościach odpornościowych. Wszystko to jest zasługą  β-glukanu.

Kuskus

Charakteryzuje się największą ilością białka oraz węglowodanów. Posiada jednak mniejszą ilość tłuszczów oraz błonnika. Polecana jest osobom pracującym umysłowo oraz tym cierpiącym na niedokrwistość. Jest lekkostrawna dzięki czemu stanowi odpowiedni wybór w ramach realizowanych diet.

Manna

Szczególnie polecana jest dla osób, które mają problem z układem pokarmowym. Główną cechą jest w tym przypadku duża zawartość skrobi bądź glutenu. Ten rodzaj kaszy może sprawdzić się jako zagęszczacz zup bądź sosów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here