Ogórki kiszone są źródłem wielu witamin
fot. Pixabay.com

Kisić możemy buraki, rzodkiewki, pomidory, czerwoną cebulę i oczywiście ogórki oraz kapustę. W ostatnich latach popularność kiszonek błyskawicznie rośnie, a spiżarniane półki uginają się od kiszonych kolorowych warzyw. Dlaczego warto jeść kiszonki? Przeczytacie o tym poniżej.

Przeczytaj też: http://www.e-stawiamnazdrowie.pl/zalety-jedzenia-kiszonek-poznaj-najwazniejsze/

Na czym polega proces kiszenia?

To najzdrowszy i najbardziej wartościowy sposób na zachowanie właściwości warzywa i korzystanie w pełni z tego, co nam oferuje nie tylko tuż po zerwaniu z krzaka, czy wykopaniu z ziemi, ale nawet w środku mroźnej zimy. Za kiszenie odpowiedzialne są bakterie kwasu mlekowego. To one sprawiają, że jedzenie fermentuje, zachowując swoje walory, a jednocześnie – co ciekawe – tracąc na kaloryczności.

Jedz kiszonki z pięciu powodów

1. Wspomagają odchudzanie

W jaki sposób? Kiszonki zawierają mnóstwo błonnika, który przyspiesza procesy metaboliczne i tym samym przyczynia się do szybszego spalania tkanki tłuszczowej. Poza tym, jak wspomnieliśmy wyżej, kiszonki są też mniej kaloryczne od warzywa zerwanego prosto z krzaka.

2. Wspierają układ odpornościowy

Kiszonki usprawniają pracę układu odpornościowego i sprawiają, że mroźna zima nie jest dla nas straszna. Ze względu na dużą ilość witamin, w tym przede wszystkim witaminy C, nasz organizm jest podwójnie chroniony. Dodatkowo usprawniona dzięki kiszonkom praca jelit, również przyczynia się do zwiększenia odporności.

3. Wspomagają przyswajalność żelaza i wapnia

Bez tego pierwszego grozi nam anemia, bez drugiego nie mamy szans na mocne i zdrowe kości. Nic więc dziwnego, że zarówno żelazo, jak i wapń są nam do życia niezbędne. Kiszonki ułatwią ich przyswajalność, a dodatkowo same też są źródłem minerałów takich jak potas czy fosfor.

4. Usprawniają detoksykację

Kiszonki są, obok ziół, najlepszym sposobem na pozbycie się z organizmu trujących substancji. Detoksykację warto przeprowadzać z głową. A pomogą w niej m.in. kiszone ogórki, kapusta i zakwas z kiszonych buraków.

5. Są źródłem prebiotyków i probiotyków

Kiszonki są ich nieocenionym źródłem prebiotyków i probiotyków. Te pierwsze są niejako paliwem dla drugich, wspomagają pracę bakterii jelitowych. Drugie podnoszą odporność naszego organizmu i wspierają procesy trawienne. Ponadto mają zbawienny wpływ na samopoczucie.

Zobacz też: http://olejzycia.pl/poznaj-domowe-sposoby-na-skuteczna-walke-z-cellulitem/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here