Który słodzik jest zdrowy

Wielu osobom podczas zmiany nawyków żywieniowych najwięcej trudności sprawia odstawienie cukru. Cywilizacyjnie jesteśmy przyzwyczajeni do używania, a nawet nadużywania tego składnika w kuchni, co prowadzi do wielu negatywnych konsekwencji zdrowotnych.

Przejście na wartościową i bezpieczną dietę nie oznacza jednak, że musimy całkowicie wyeliminować słodki smak z naszych potraw. Z pomocą mogą przyjść słodziki. Warto jednak poznać je dokładnie, zanim podejmie się decyzje o wprowadzeniu któregoś z nich do swojej diety. Który słodzik jest zatem najzdrowszy?

Biały cukier – substancja niebezpieczna dla zdrowia?

Biały cukier cieszy się bardzo złą sławą. W głównej mierze składa się bowiem z sacharozy, która prowadzi do mocno zróżnicowanych problemów zdrowotnych – od próchnicy, przez niebezpieczne podniesienie poziomu cukru we krwi, otyłość, zaburzenia trawienia, aż do zwiększenia ryzyka zachorowania na choroby nowotworowe.

Nie zapominajmy też o tym, że spożywanie białego cukru w nadmiarze uzależnia. Organizm bowiem bardzo łatwo przyzwyczaja się do dostarczania glukozy z zewnątrz.

Cukier cukrowi nierówny?

Niektóre osoby, szukając zamiennika dla białego cukru, sięgają po cukier brązowy. Często uznaje się go za zdrowszą alternatywę.

Czy tak jest w rzeczywistości? Niestety, cukier brązowy najczęściej składa się z tej samej sacharozy, co cukier biały. Skąd zatem bierze się jego kolor? Pojawia się on na skutek dodania do produktu melasy lub karmelu.

Słodziki – słodkie dodatki do potraw

Innym rozwiązaniem jest skorzystanie ze słodzików, dostępnych na rynku. Można wybierać spośród dwóch, niezmiernie rozbudowanych kategorii produktów. Słodziki dzielą się bowiem na:

  • syntetyczne,
  • naturalne.

W ramach słodzików syntetycznych szczególną popularnością cieszą się zwłaszcza sacharyna, aspartam, i acesulfam K, które są zasadniczo bezpieczne dla zdrowia, ale powodują niekiedy pewne skutki uboczne. Choćby nadmierne używanie acesulfamu K może być przyczyną migreny i problemów ze snem.

Z kolei słodziki naturalne, których spory wybór można znaleźć na przykład na stronie SklepAgnex, to choćby stewia, miody, melasa i syropy (klonowy lub z agawy).

Miody są najpopularniejszym zamiennikiem białego cukru. Trzeba jednak pamiętać o tym, że są dość kaloryczne i przy tym mają wysoki indeks glikemiczny. Melasę i syropy uznaje się za dość wartościowe i bezpieczne słodziki. Posiadają cenne witaminy i minerały oraz mogą być bez obaw spożywane przez diabetyków. Ciekawym rozwiązaniem jest stewia, bez kalorii oraz o niskim indeksie glikemicznym.

Oprócz nich występuje też grupa alkoholi cukrowych, do której zalicza się ksylitol, mannitol i erytrol. Najciekawszym z nich jest ten wymieniony jako ostatni. Dlaczego? Erytrol ma 0 kalorii, niski indeks glikemiczny i wydala się go z organizmu w niezmienionej formie. W jego przypadku nie występują też żadne skutki uboczne. Czy jest słodki? W tym przypadku nie uzyskamy takich rezultatów, jak przy białym cukrze, ale szacuje się, że erytrol ma ok. 70% jego słodkości.

Zdrowe słodziki w kuchni

Zmiana nawyków żywieniowych i przejście na zdrową kuchnię wcale nie musi oznaczać całkowitej rezygnacji z ulubionych słodkości. Trzeba jednak rozsądnie dobierać alternatywy dla białego cukru.

Najlepszym rozwiązaniem są naturalne alkohole cukrowe, a zwłaszcza erytrol. Oprócz nich można sięgać po powszechnie dostępne miody (wariant dla osób, które nie cierpią na cukrzycę) lub syropy. Dzięki nim ulubione smaki pozostają w codziennych potrawach, a dieta staje się zdrowsza i bezpieczniejsza.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułLeczenie otyłości

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here