Kto z nas może się oprzeć sernikowi z kremowym wnętrzem, na cieście brownie z czekoladową nutą na wierzchu? To znakomity pomysł na deser na co dzień i od święta. Smakuje znakomicie do popołudniowej kawy i zawsze wtedy, kiedy mamy ochotę na odrobinę słodyczy. Poznaj najlepszy sprawdzony przepis na sernik z polewą czekoladową.
Składniki na sernik
Przygotowując sernik należy pamiętać, aby składniki były wysokiej jakości, a twaróg dokładnie zmielony. Dzięki temu uzyskamy znakomitą kremową konsystencję, piękny aromat i oczywiście wspaniały smak. Dopełnieniem ciasta będzie polewa czekoladowa – Wedel. Do przyrządzenia sernika będziemy potrzebować następujących składników:
- 1 tabliczka Czekolady Gorzkiej E.Wedel
- 1/2 łyżki kakao E.Wedel
- 40 g masła
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 kg twarogu naturalnego
- 400 g mleka skondensowanego (słodzonego-zagęszczonego)
- 20 g proszku budyniowego o smaku śmietankowym
- 250 ml śmietanki 30%
- 1 szklanka rodzynek
- 100 ml dobrego rumu
- szczypta soli
Przygotowanie
W pierwszej kolejności umieszczamy rodzynki w garnuszku, zalewamy rumem i gotujemy. Po zagotowaniu odstawiamy z ognia, przykrywamy przykrywką i pozostawiamy na około 1 godzinę. A teraz przystępujemy do przygotowania masy brownie, która będzie spodem dla sernika. Ubijamy na puszystą masę 1 jajko z 1/4 szklanki cukru. W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło z połową tabliczki mlecznej czekolady. Studzimy i łączymy z masą jajeczną, mąką i kakao. Następnie wkładamy na dno tortownicy (26 cm) papier do pieczenia i przelewamy masę. Pieczemy w temperaturze 175 stopni C przez ok. 15-20 minut. W tym czasie przygotowujemy masę twarogową.
W misce umieszczamy twaróg, 3 całe jajka, 3/4 szklanki cukru, 3/4 puszki mleka skondensowanego, proszek budyniowy i szczyptę soli. Miksujemy do połączenia składników. Odlewamy 1 szklankę masy serowej, a do reszty dodajemy pozostałe mleko skondensowane i miksujemy. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej tabliczkę mlecznej czekolady i pół tabliczki gorzkiej czekolady. Po przestygnięciu łączymy z odłożoną 1 szklanką masy serowej. Dodajemy rodzynki i mieszamy. Na spód ciasta wlewamy masę śmietankową, a następnie masę z rodzynkami. Sernik pieczemy 1 godz. 15 minut w temperaturze 170 stopni C wkładając na dno piekarnika blaszkę z wodą (3-4 szkl.). Ciasto należy odstawić na całą noc w chłodne miejsce, by masa się ścięła. Sernik ozdobi polewa czekoladowa – Wedel, która nie tylko zachwyca swoim smakiem, ale również wyglądem.