Jak zrobić idealnie kruche ciasto?

Kruche ciasto jest uniwersalnym spodem zarówno do słodkich, jak i wytrawnych wypieków. Doskonale sprawdza się do ciast i ciasteczek, ale też do warzywnych tart. Klasyczne kruche ciasto składa się z niewielkiej ilości składników, które po połączeniu i upieczeniu nie rozpadają się, ale też nie są elastyczne. Tajemnica idealnego kruchego ciasta tkwi jednak nie tylko w odpowiednich proporcjach, ale również w wybranych składnikach.

Mąka podstawą każdego ciasta

Najlepszą kruchość ciastu nada mąka krupczatka z https://basiazsercem.pl/ z domieszką skrobi ziemniaczanej. Mąkę należy przesiać przed połączeniem jej ze składnikami mokrymi. Żeby ciasto wyrosło i było pulchne warto przed przesianiem połączyć ją z proszkiem do pieczenia lub sodą oczyszczoną oraz kakao, jeśli występuje w przepisie.

Masło masłu nierówne

Bez wątpliwości najlepszym wyborem jest masło prawdziwe, które ma dużą zawartość tłuszczu. Istotne również, by w odróżnieniu od innych składników, masło nie miało temperatury pokojowej, a było zimne. Choć trudniej jest je utrzeć, finalnie konsystencja ciasta będzie o wiele lepsza.

Dlaczego cukier puder zamiast cukru?

Czas pieczenia ciast kruchych jest krótki, dlatego gruboziarnisty cukier może nie zdążyć rozpuścić się w cieście lub skarmelizuje się, wpływając tym samym na konsystencję i wygląd ciasta. W przypadku kruchych spodów, na które układane są masy i dodatki słodkie, ilość cukru może być zmniejszona, dopasowana do indywidualnych preferencji.

Wyrabianie i pieczenie

Błędem jest długie wyrabianie ciasta kruchego. Najlepiej użyć malaksera, który zrobi to szybko i dzięki temu ciasto nie będzie twarde. Po wyrobieniu ciasta konieczne jest schłodzenie go w lodówce. Dzięki temu będzie łatwiej się formować, a w trakcie pieczenia będzie ładnie przylegać do blaszki. Ciasto powinno być wsadzone w piekarnik, który rozgrzany jest do odpowiedniej temperatury. Przed tym jednak należy je nakłuć widelcem w kilku miejscach. Spód powinien zostać obciążony specjalnymi kulkami lub fasolą, dzięki czemu nie będzie się wybrzuszał.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here