Blender blenderowi nierówny – czyli o wyborze blendera

0
75

Blendery to urządzenia coraz chętniej stosowane w polskich domach. Znajdują zastosowanie zarówno w przyrządzaniu obiadów, jak i przekąsek, napojów czy drinków. Wiele osób nie wyobraża sobie kuchni bez dostępu do blendera. Urządzenia ta przeszły niemałą ewolucję w ciągu ostatnich lat – obecnie mamy możliwość zakupu nie tylko tradycyjnych blenderów ręcznych, ale także tych dedykowanych do przyrządzania specjalnych rodzajów potraw, lub wyposażonych w rozwiązania wyciszające ich działanie. Szczególnie te ostatnie zaczynają cieszyć się rosnącą popularnością.

Najważniejsze kryteria w wyborze blendera

Przystępując do zakupu nowego blendera, warto zwrócić uwagę na kilka najważniejszych kryteriów. Najważniejszym jest oczywiście moc danego urządzenia. W zależności od tego parametru, będzie on mniej lub bardziej intensywnie mielił wybrane przez nas produkty. Zazwyczaj, blendery pracują w zakresie od 170 do nawet 800 W. Te silniejsze – czyli o współczynniku przekraczającym 400 W – powinny być wyposażone w specjalny pojemnik.

Ilość obrotów do drugi istotny czynnik. Górna granica wynosi około 20 tysięcy obrotów na minutę. Tak duży zakres pozwala uporać się nawet z najtrudniejszymi i najtwardszymi produktami, jak orzechy czy migdały.

Ponadto, poszczególne urządzenia mogą pracować w różnym zakresie. Regulacja ilości obrotów ma znaczenie w przypadku konkretnych potraw, które za pomocą blendera będziemy przygotowywać. Przykładowo, przyrządzając zupę, będziemy mogli zblendować ją do mniej lub bardziej „kremowej” postaci.

Inne istotne parametry praktyczne

Blendery mogą być zarówno przewodowe, jak i bezprzewodowe. Z tych ostatnich korzystamy szczególnie chętnie w dużych kuchniach, gdy przygotowujemy rozbudowany obiad. Brak przewodu pozwala dość swobodnie zmieniać miejsce blendowania.

W wielu przypadkach istotny może się okazać rodzaj ostrza obecnego w danym urządzeniu. Zazwyczaj, ma ono postać kilku krótkich noży, umieszczonych w końcówce miksujące. Niektóre z urządzeń mają możliwość wymiany ostrzy bądź też wyposażone są w większą ich liczbę. Zasada doboru jest w tym przypadku dość prosta – im większa ilość ostrzy, tym szybciej i intensywniej zblendujemy wybrane przez nas produkty.

Czy blender musi być głośnym urządzeniem?

Poziom hałasu to parametr niezwykle istotny z perspektywy wielu gospodyń domowych. Niestety, większość dostępnych urządzeń nie należy do najcichszych. W czasie ich pracy emitowany jest wyraźny hałas, który może zagłuszać dźwięki dookoła.

Osobom poszukującym urządzeń pracujących cicho, polecamy blender z pokrywą wyciszającą. Jest to niezwykle praktyczne rozwiązanie, stosowane zarówno przez osoby prywatne, jak i właścicieli lokali gastronomicznych. Możliwość bezgłośnego blendowania wpływa pozytywie zarówno na atmosferę panującą w danym miejscu, jak i komfort osób w nim przebywających.

Wśród dostępnych blenderów wyciszających szczególnie popularny jest ten z oferty Ronic. Zastosowanie specjalnej obudowy redukującej hałas czyni to urządzenie niemal całkowicie dźwiękoszczelnym. W rezultacie jego używanie nie będzie zwracać uwagi klientów naszej restauracji lub kawiarni, jak i nie obudzi śpiących w tym samym pomieszczeniu dzieci.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here