5 powodów, dla których warto jeść łososia

Polacy zjadają około 40 kg wieprzowiny rocznie, a tylko 13 kg ryb i owoców morza. Średnia dla przeciętnego Europejczyka wynosi 23 kg. Spożywanie ryb jest zdrowe, szczególnie jeśli chodzi o dość popularnego, pełnego korzystnych dla naszego organizmu składników łososia. Oto 5 powodów, dla których powinniśmy sięgać po niego częściej.

1. Jedzenie łososia wspiera pracę mózgu

Łosoś jest niezwykle bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Niezbędnych między innymi dlatego, że nasz mózg nie może bez nich prawidłowo funkcjonować. Ich zadaniem jest między innymi ochrona neuronów przed degeneracją. Wprowadzając do naszego jadłospisu ryby sprawdzonego pochodzenia, takie jak popularny łosoś firmy MOWI, którego korzenie sięgają dzikich norweskich rzek, dbamy o swoją pamięć i koncentrację! W podeszłym wieku odpowiednia dawka kwasów omega-3 zmniejsza ryzyko Alzheimera.

2. Łosoś dba o nasze serce

Spożywanie łososia z kwasami omega-3 wywiera także ogromny wpływ na pracę układu krążenia. Przede wszystkim przyczyniają się one do redukcji stężenia trójglicerydów we krwi. Ponadto, działają przeciwzakrzepowo i regulują rytm serca. Zatem szczególnie osoby narażone na choroby sercowo-naczyniowe lub zmagające się z podwyższonym poziomem cholesterolu powinny śmielej wprowadzić do swojej diety łososia. To znacznie lepszy wybór od schabowego!

3. Łosoś jako źródło witamin z grupy B

Kolejnym argumentem za spożywaniem łososia jest zawartość w jego mięsie witamin z grupy B mających dobroczynny wpływ na nasz organizm. Witamina B1 zwiększa odporność na stres. Witamina B2 wspiera przemianę materii. Z kolei witamina B6 stanowi zbiór substancji wpływających na prawidłową gospodarkę hormonalną. Natomiast osoby stosując dietę zbliżoną do wegetariańskiej powinny sięgać po łososia ze względu na obecność witaminy B12, która bierze udział w wytwarzaniu czerwonych krwinek. A to zaledwie kilka wybranych przykładów, bo z łososia czerpiemy także witaminy A,D i E!

4. Łosoś pełen cennych minerałów

W mięsie łososia nie brakuje cynku i selenu, które wzmacniają odporność, a przy okazji również włosy i paznokcie. Potas ma zbawienny wpływ na pracę naszego serca, nerwów i mięśni. Jest niezwykle ważny dla sportowców i osób aktywnych. W łososiu znajdziemy jeszcze jod chroniący tarczycę i wspierające spalanie tłuszczu.

5. Łosoś smakuje wybornie!

Nie oszukujmy się, prawdopodobnie najważniejszą zaletę łososia stanowi jego wspaniały smak. Dobrze przyrządzony łosoś firmy MOWI lub inna ryba sprawdzonego pochodzenia po prostu rozpływa się w ustach, a my rozpływamy się nad doznaniami kulinarnymi. Nie należy więc zastanawiać się dłużej, czy warto zjeść łososia, ale jak go dziś przyrządzić. Na grillu? Jako dodatek do kanapek? A może w rolkach sushi?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here